Het is algemeen bekend dat er een woningtekort is
De cijfers laten zien dat de doorstroming stagneert. Het is nog maar een paar jaar geleden dat er meer dan 220.000 woningen in één jaar verkocht werden, dit jaar stopt het rond de 160.000 – 180.000 woningen. Een fors verschil.
Eigenaren en bewoners van woningen die niet het juiste huis kunnen vinden voor hun huidige levensfase, blijven wonen.
Er zijn veel zaken die de woningprijzen beïnvloeden, maar een tekort is reden voor stijgende koopprijzen. In 2022 stagneerde de prijsstijgingen doordat de hypotheekrente steeg en energie in prijs omhoog schoot. De rente is niet gezakt, maar stabiliseert. De energieprijzen zijn nu wel ruim twee keer zo hoog als twee jaar geleden, maar vier keer zo laag in vergelijking met de top ruim één jaar terug.
Het resultaat is dat de gemiddelde prijs van de verkochte woningen, door NVM makelaars, ondertussen weer stijgen. Ja, je kunt er vanuit gaan dat op dit moment bij meer dan 50% van de transacties de koopprijs weer hoger is dan de vraagprijs. Het overbieden neemt toe. Hoeveel er wordt overgeboden is heel verschillend, maar daar waar de woningtekorten groot zijn en dus de vraag groot is, gaat het alweer om bedragen van € 50.000 en meer.
De NVM publiceerde recent de woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2023. Deze laten zien dat het aantal te koop komende woningen in de bestaande bouw niet stijgt. Met andere woorden: het woningtekort is een structureel probleem.
Voor starters biedt dat weinig perspectief; geen nieuw aanbod, geen aanbod vanuit de doorstroming en naarmate het langer duurt voor er toch een woning gekocht kan worden, zijn de koopprijzen ook hoger bij een markt met de huidige ontwikkelingen.
Daarnaast zijn er invloedfactoren van ‘buiten’ die de woningmarkt kunnen beïnvloeden. Wat te denken van de energiemarkt waar onrust is, mede als gevolg van de ‘brandhaarden’ in de wereld? Ook is er op een aantal plaatsen de energiewinning en/of het transport opgeschort. Lopen de energieprijzen hard en snel op, dan kan dit de markt fors doen verstoren. Dat is ook het geval met de economie. Die loopt steeds stroever en de automotive sector heeft het zwaar in Europa, maar je kunt toch al voorspellingen lezen die laten zien dat Nederland in 2024 een groei laat zien in haar economie.
Kortom, er zijn veel invloedfactoren en juist ook van buiten de woningmarkt die onvoorspelbaar zijn, maar als die de markt niet verstoren is de kans reëel dat de woningprijzen de komende tijd verder oplopen. Het tekort aan aanbod is hierin de grootste oorzaak.