Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Uw huis succesvol verkopen via onderhandeling of inschrijving

Een van de overwegingen die u te wachten staan als u uw huis wilt verkopen, is de manier waarop u wilt omgaan met de biedingen: via onderhandeling of op inschrijving. Wat is het verschil? Onze makelaars leggen het u graag uit.

Bij onderhandeling reageren we bij een potentiële koper op hun bod; we accepteren het bod, doen een tegenbod of stellen voorwaarden scherper. Hier kan de tegenpartij dan weer op reageren, totdat u en de koper beiden tevreden zijn. Mocht er tijdens de onderhandelingen een aantrekkelijker bod van iemand anders binnenkomen, dan kunt u – zonder opgaaf van reden – de lopende onderhandelingen afbreken en ingaan op het nieuwe bod. Indien u daarvoor kiest, is het wel zo fatsoenlijk om de eerste bieder nog in de gelegenheid te stellen zijn bod te herzien. 

Bij inschrijvingen stellen we een datum vast waarop potentiële kopers hun bieding moeten insturen. Zij geven het bedrag door waarvoor zij uw woning willen kopen, geven aan of ze aan uw voorwaarden kunnen voldoen en wat hun eigen voorwaarden zijn. Soms wordt de inschrijving vervolmaakt met een persoonlijke motivatie. Vervolgens is het aan u om te kiezen welke bieding voor u het aantrekkelijkste is, dus aan wie u de woning gunt. 

Wat is de beste keuze?

Martijn Verbeek Wolthuys, makelaar bij onze partner Fides makelaars in Leiden: “Als je van tevoren weet dat een huis heel gewild is, is een inschrijfprocedure een legitieme keuze. Alle belangstellenden krijgen zo gelijke kansen. Het komt vaak voor dat mensen ver boven de vraagprijs bieden, omdat ze het huis heel graag willen hebben. 
Voor zowel de verkoper als de koper kan verkoop op inschrijving erg spannend zijn, dus het is belangrijk dat we dit proces goed begeleiden. We zorgen ervoor dat we de procedure zorgvuldig voorbereiden en mensen de tijd geven om over hun voorstel na te denken. Eventueel kunnen ze nog extern advies inwinnen bij bijvoorbeeld hun aankoopmakelaar en financieel adviseur. Zo voorkomen we dat mensen overhaast een beslissing nemen waar ze achteraf wellicht spijt van krijgen, daar is uiteindelijk niemand bij gebaat.
In een normale markt is verkoop via onderhandeling een prettigere methode, vind ik. Het geeft een meer gelijkwaardige basis van onderhandelen. Echter, in een markt die zo overspannen is als nu, is een verkoopprocedure op inschrijving eerlijker en is het resultaat voor u als verkoper vaak beter. En daar gaat het om.”

“Het is voor alle partijen prettig om via een gestructureerd proces aan de slag te gaan”

Voor Dirk-Jan van Zijtveld, makelaar bij De Koning makelaars Utrecht is verkoop via inschrijving aan de orde van de dag. “Utrecht is een ontzettend populaire regio, wij hebben gemiddeld 25 tot 30 bezichtigingen per woning. Dan werkt het ontzettend prettig om via een gestructureerd proces aan de slag te gaan. We plannen bijvoorbeeld twee dagen met bezichtigen, op donderdag en vrijdag, en de maandag erna is de inschrijving. Dan hebben de mensen in het weekend de tijd om erover na te denken of ze willen bieden, en zo je met welk bedrag. Het voordeel is dat iedereen gelijke kansen heeft, of je nu de eerste bent die komt kijken, of de laatste. En mensen doen een bod waar ze achter staan, zonder rekening te hoeven houden met een tegenbod. Je weet immers niet wat anderen bieden. Voor verkopers is het soms best spannend om voor deze manier van verkopen te kiezen, het is immers een kwestie van afwachten zonder dat je zelf kunt handelen. Het geeft wel vertrouwen dat mensen in onze regio fors meer bieden dan de vraagprijs: zo’n10 tot 20 procent. Was het zes jaar geleden nog bijzonder om op inschrijving te verkopen, inmiddels is het bij ons heel gewoon. Dat wil niet zeggen dat het de standaard procedure is; op het moment dat we weten hoeveel bezichtigingen er zijn, bepalen we de verkoopstrategie.”

 

“Het gaat erom wat voor onze klanten op dat moment het beste voelt”

Nu zijn Leiden en Utrecht stedelijke gebieden. Gaat het er in de kleinere plaatsen anders aan toe? Angela de Koning, van De Koning makelaars in Nieuwkoop, geeft aan dat verkopen op inschrijving wel voorkomt, maar dat de meeste woningen nog altijd via de ‘traditionele’ onderhandeling van eigenaar wisselen. “We bekijken gaandeweg het proces wat nodig is. Als we veel telefoontjes krijgen en er veel afspraken gemaakt worden, kan het voorkomen dat onze makelaars samen met de verkopers beslissen om toch voor een inschrijving te gaan. Het gaat erom wat voor onze klanten op dat moment het beste voelt en het fijnste is. In dorpen verspreidt dit soort nieuws zich snel en is het ook wel duidelijk wie er interesse heeft. De ene verkoper vindt het prettiger om iedereen een gelijke kans te geven en voor inschrijving te gaan, de andere gaat liever voor het iets persoonlijkere scenario bij de onderhandeling.

Overweegt u uw woning te koop te zetten? We komen met plezier bij u langs om alle kansen te bespreken en een gratis waardebepaling te doen.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden