Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Verbouwen: verhogen van het comfort en de woningwaarden

Verbouwen kan een grote investering zijn, maar wanneer u weloverwogen keuzes maakt is het de uitgave zeker waard. Allereerst geeft het u meer woonplezier en meer ruimte als u de woning voorziet van een uitbouw of dakkapel. Naast het verhogen het comfort in uw woning, kan een verbouwing ook de woningwaarde ten goede komen. Maar welke aanpassingen aan uw woning leveren u het meest op? 

Vergroot het woonoppervlak  

Stel uzelf de vraag waar u ruimte kunt winnen. Het uitbouwen van de woning of het vergroten van het oppervlak van een niet-bruikbare zolder door het plaatsen van een dakkapel zijn het overwegen waard. Meer ruimte is altijd lekker, vierkante meters zijn veel waard en leveren dit ook op. Al met al een goede investering voor uzelf, maar ook voor de toekomst wanneer u uw woning ooit verkoopt.   

Verduurzaming voor uw woning 

Door uw woning te verduurzamen, bespaart u uiteindelijk op energiekosten. Maar dat niet alleen: ook de waarde stijgt als uw woning een beter energielabel krijgt door middel van deze investering. U kunt hierbij denken aan vloer-, gevel- of dakisolatie, maar ook aan het installeren van zonnepanelen en/of -boilers en extra goed geïsoleerde en kierdichte kozijnen met isolatieglas dragen hieraan bij. 

Bekijk uw woning kritisch  

Een goed onderhouden woning valt vaak meer in de smaak bij potentiële kopers dan een huis met achterstallig onderhoud. Is uw karakteristieke woning in de loop van de jaren toe aan een dakrenovatie? Hoe ziet het stucwerk binnenshuis eruit of kan het houtwerk wel een likje verf gebruiken? Een kritische blik loont: indien een geïnteresseerde bij aankoop weinig aan de woning hoeft te doen, kunt u in veel gevallen bij verkoop een hogere prijs vragen.   

Praktisch verbouwen versus cosmetisch verbouwen  

Een tuinrenovatie, nieuwe badkamer of woonkeuken zijn voorbeelden van cosmetische verbouwingen en zijn smaak/trend gebonden. Uw voorkeur hoeft niet overeen te komen met die van een potentiële koper als u besluit u woning verkopen. Dit doet u primair voor uzelf om uw persoonlijke wooncomfort te verhogen. De waardestijging van een cosmetische verbouwing is in de regel lager dan de waardestijging bij een praktische verbouwing zoals een aanbouw. Een aanbouw levert wel een stijging van de woningwaarde op.

Uw verbouwing financieren?

Duurzaamheid is een veel gehoord woord. Ook bij verbouwen en het financieren van een verbouwing speelt dat een rol.
Wanneer u door een verbouwing het energielabel kunt verbeteren, kunt u meer financieren en komt u mogelijk in aanmerking voor subsidies. Laat u, voordat u gaat verbouwen, informeren wat dit in uw situatie precies betekend.

Wij bevelen u de diensten van Opmaat financieel adviseurs aan voor een gesprek over dit onderwerp.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden