Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De woningprijzen in Nederland

Goed nieuws voor de starters op de woningmarkt!

Waar in 2023 de grens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting € 440.000,- is, wordt deze in 2024 verhoogd naar € 510.000,-. Goed nieuws dus! Dit houdt in dat startende woningkopers tot dit nieuwe, hogere woningbedrag geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dit is een positieve ontwikkeling op de woningmarkt. Het biedt meer mogelijkheden aangezien we te maken hebben met hogere verkoopprijzen en het aanbod beperkt is.

Bij het kopen van een woning betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van een bestaande woning. Gaat u zelf niet in de woning wonen, maar ziet u het als belegging? Dan betaalt u 10,4% overdrachtsbelasting.

Wanneer betaald een starter wel overdrachtsbelasting?

Starters betalen overdrachtsbelasting bij het kopen van een bestaande woning als zij 35 jaar of ouder zijn. Als er één van de twee starter ouder is dan 35 jaar, betalen zij 2% over de helft van de woningwaarde. Bent u jonger dan 35 jaar, maar verhuist u naar een andere koopwoning? Dan kunt u alleen gebruik maken van de vrijstelling, mits u er nog niet eerder van hebt geprofiteerd met de aanschaf van de vorige woning.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden