NVMcijfers

NVM verwacht verder afnemend woningaanbod en stijgende prijzen

12/04/2018 - De NVM heeft haar kwartaalcijfers bekend gemaakt. We vallen in herhaling, het aanbod droogt versterkt op. Wie een appartement zoekt, heeft het moeilijk. Vrijstaande woningen laten relatief gezien nog het grootste aanbod zien.

Al eerder vroegen we onze makelaars in Gouda, Leiden, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn wat hun ervaringen zijn in de huidige woningmarkt.

Hoe zit dat in Woerden, de Meern en Houten? Dirk Jan van Zijtveld, Remmie Cornelissen en Wendy van den Brink halen de cijfers en feiten voor u uit het NVM rapport.

Als we inzoomen op Utrecht/Leidsche Rijn komen we tot de conclusie dat:
De huizenprijzen zijn t.o.v. 1e kwartaal 2017 gestegen met 12,8%.
De gemiddelde prijs van een verkochte woning kwam uit op € 309.000,=
Het aanbod is wederom gedaald, met 19,1% t.o.v. 1e kwartaal 2017.
“Helaas, zien we wederom een markt van krapte, weinig aanbod en stijgende prijzen,” aldus Dirk Jan.

Hoe zit dat in de gemeente Woerden?
Ook Remmie ziet dat er procentueel meer huizen verkocht worden boven de vraagprijs. “De druk van de markt is hoog. Wat we lezen is dat vooral starters aan de zijlijn worden gezet door: 1) oplopende prijzen en daardoor financierbaarheid en 2) particuliere beleggers die starters woning opkopen. Dat laatste gebeurt met name in de grote steden. Als we kijken naar de transacties (aantal verkochte woningen) in 2017 ten opzichte van 2018 is dat echt schrikbarend minder.”

Keiharde cijfers


Regio Woerden

Alle type woningen

aantal verkocht   verkooptijd in dagen   verschil vraag  verkoopprijs gemiddelde prijs per m²

Q1 2018    105                      28                               0,6%                2.645

Q4 2017    146                      25                               0,9%                2.611

Q1 2017    136                      48                               1,3%                2.439

We zien het aantal verkopen sterk afnemen. En er worden meer huizen boven de vraagprijs verkocht. De doorstroom is zeer beperkt. Wilde men een aantal jaren geleden eerst hun huis verkopen, nu is de zekerheid van een nieuwe woning aankopen net zo belangrijk als de verkoop. Doordat een flink aantal nieuwbouwprojecten in de regio pas (eind) 2019 wordt opgeleverd, wordt er nog gewacht met de verkoop van de eigen woning. Dat stagneert de doorstroom.

Is het in Houten anders? Wendy: “We merken dat er veel Utrechters hier naar Houten komen. Doordat in Utrecht de prijzen verder stijgen en zij in Houten een groter huis kunnen kopen voor dezelfde prijs. Helaas is ook voor hen het aanbod flink gekrompen en het aantal zoekers flink gestegen. Gemiddeld wordt 39% van de tussenwoningen boven de vraagprijs verkocht.”

NVM

NVM-voorzitter Ger Jaarsma reageert als volgt: "Er moet nu echt iets gebeuren. Bestemmingsprocedures in zowel de binnensteden als in het buitengebied moeten drastisch worden ingekort, anders loopt de woningmarkt volledig vast."

Hij wijst op de mogelijkheid om meer commercieel en agrarisch vastgoed om te bouwen naar woningen. Ook moet er voor alle doelgroepen gebouwd worden, stelt Jaarsma. "We zien nu veel dat er kleine appartementen worden gebouwd, maar dat is een tijdelijke oplossing", aldus de NVM-voorzitter.

Bron: NVM 

Deel deze pagina: