Vogelperspectief Twenty-Four Utrecht

NVM: “Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte”

20/01/2021 - Makelaarsorganisatie NVM heeft de kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van 2020 over de woningmarkt bekend gemaakt. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in ‘bestaande bouw’ steeg maar liefst 11,9 % ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Er zijn 3,7% meer bestaande koopwoningen verkocht dan in 2019, en het aanbod van koopwoningen werd krapper dan ooit. Conclusie: de woningmarkt is extreem oververhit, doordat er veel meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er woningen beschikbaar zijn.

Daarnaast is er volgens de NVM een trend zichtbaar dat mensen uit de Randstad hun woonplaats verruilen voor een woning in niet-westelijke provincies, en is deze woning flink groter dan het huis dat ze achterlaten. De reden hiervan zou kunnen zijn dat mensen meer thuis werken; ze hebben meer ruimte nodig voor thuiswerkplekken, maar hoeven niet meer in de buurt van hun werk te wonen.

Hoe ervaren de makelaars van De Koning makelaars deze extreme tijden? We voelen twee van hen aan de tand.

Dirk-Jan van Zijtveld, De Koning makelaars Utrecht Leidsche Rijn

Dirk-Jan van Zijtveld

 “Er zijn ontzettend veel mensen die een woning zoeken. De rente is laag, waardoor het al snel gunstiger is om een huis te kopen dan in de vrije sector te huren, ook al zijn de huurprijzen het afgelopen jaar meer gestabiliseerd. Op het moment dat wij een woning in verkoop zetten komt het voor dat we in één ochtend 45 verzoeken voor een bezichtiging ontvangen, dat is ongekend. De verkoop gaat dan ook razendsnel en dat geeft consumenten soms de indruk dat er weinig huizen te koop zijn.
Gelukkig lukt het ons om succes te boeken voor onze aankoopklanten door genoeg te bieden en flexibel in te springen op de voorwaarden. Veel zoekers komen uit de regio en zijn van plan hier voorlopig te blijven. Natuurlijk zijn er mensen die uit Utrecht vertrekken. Vaak omdat ze oorspronkelijk ergens anders vandaan komen, hier in hun studie zijn blijven hangen en nu er kinderen zijn weer in de buurt van opa en oma gaan wonen. Ik merk niet dat mensen ons gebied verlaten om zich te vestigen in andere provincies om groter te wonen. Wel zijn veel mensen op zoek naar een huis met betere thuiswerkmogelijkheden. Als de een aan de keukentafel zit en de ander tussen de was in de logeerkamer, gaat het natuurlijk snel kriebelen.
Feit is dat er ook hier een schreeuwend tekort aan huizen is. In Leidsche Rijn wordt natuurlijk continu gebouwd, maar dat is niet genoeg. Toch zet de gemeente Utrecht niet vol in op woningbouw. Zo heeft nieuwbouwplan Rijnenburg (tussen de A2 en A12) plaats moeten maken voor een windmolenpark. Dat helpt niet om de woningnood op te lossen.” 

Bert den Adel, De Koning makelaars Woerden e.o.

Bert den Adel“De NVM geeft een prijsstijging van 1% per maand aan, en dat klopt ook wel. Ik zie de prijzen maar stijgen. Gelukkig hebben wij nog voldoende woningen in verkoop. Dat betekent ook dat we veel bezichtigingen doen, de belangstelling is enorm. Zelfs bij een klein huisje in het nabij gelegen Nieuwerbrug zijn er twintig bezichtigingen. Niet omdat al die mensen nu zo nodig in Nieuwerbrug willen wonen, maar omdat je daar meer kans hebt dan in Woerden en de stedelijke faciliteiten zijn nog steeds in de buurt. Of mensen wijken uit naar Kamerik, omdat ze daar net iets meer waar krijgen voor hun geld. 
We helpen veel mensen bij het kopen van een woning en voor hen is het pittig. Er is altijd wel iemand die al vier keer achter het net heeft gevist en enorm gaat overbieden, probeer er dan maar eens tussen te komen. We moeten alle zeilen bijzetten om onze opdrachtgever de koper te laten worden.
De trend van het verhuizen naar andere provincies is bij ons niet zichtbaar. Een enkeling verhuist naar het buitengebied, maar de meeste mensen willen in of om Woerden blijven wonen.
Er komen gelukkig weer nieuwe woningen bij in Woerden. Er zijn drie nieuwbouwprojecten met koop- en huurwoningen in verkoop. Op het voormalige den Oudsten terrein, de locatie Pels in het Staatsliedenkwartier en De Houttuin, waar tot voor kort het FNV gebouw stond. Totaal worden er zo’n 500 á 600 woningen gebouwd. Dat is een goed begin, maar lang niet voldoende om te voldoen aan de vraag. Daarom kijken wij reikhalzend uit naar de start van de bouw in Snellerpoort met bijna 800 woningen.” 

Hoog op de politieke agenda

Ook de makelaars van onze andere vestigingen ondervinden elke dag weer dat er een nijpend woningtekort is. NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich er hard voor om dit landelijke probleem bij politieke partijen hoog op de agenda te zetten. Hoes geeft aan: “Gelukkig is er nu veel aandacht voor dit maatschappelijke probleem. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben echt een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken.” 

Deel deze pagina: