Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Mag ik samenwonen zonder samenlevingscontract?

Jazeker! Weliswaar blijft u dan voor de wet apart. Voor het geval dat het toch mis gaat, kunt u samen uw onderlinge afspraken op papier zetten. Over wat te doen met het huis, met de inboedel en overige bezittingen als ook met eventuele schulden. Maar wat als één van jullie overlijdt? Mag de ander dan in de woning blijven? Zonder contract kan alles opgeëist worden door de wettelijke erfgenamen en is de langstlevende partner zomaar dakloos.

Hoe onromantisch het ook klinkt, het is voor jullie beide beter als jullie van te voren de dingen regelen. Graag helpen we jullie op weg met een aantal zaken waarmee u samen aan de slag kunt.

Samenlevingscontract en/of testament

Met een samenlevingscontract staat u sterker en wordt uw relatie een stuk officiëler. In een samenlevingscontract kunt u zaken vastleggen zoals:

Verblijvingsbeding

Belangrijk is dat jullie een verblijvingsbeding opnemen in de samenlevingsovereenkomst. Dit is een clausule of passage in de overeenkomst die regelt dat, mocht u komen te overlijden, de gezamenlijke bezittingen automatisch naar uw partner gaan. Legt u dit niet vast, dan gaan de gezamenlijke bezittingen en goederen, waaronder uw huis, naar de wettelijke erfgenamen.

Fiscaal partnerschap

Met een samenlevingscontract verkrijgt u ook het fiscale partnerschap. De fiscus beschouwt u dan gelijkwaardig aan huwelijkspartners. U hoeft dan maar een enkele keer aangifte te doen voor uw inkomstenbelasting. Partners kunnen profiteren van het verdelen van aftrekposten voor de inkomstenbelasting en van hogere vrijstellingen voor de erfbelasting. Vermogen, zoals spaargeld, mag je optellen en is voor het dubbele bedrag vrijgesteld.

Hoeveel kost het opstellen van een samenlevingscontract?
Een notaris kan een samenlevingscontract voor jullie opstellen. De kosten verschillen per notaris op de website van een notaris in jullie buurt kunnen jullie informatie vinden.

Schadeverzekeringen aanpassen

Dubbel verzekerd zijn, betekent dubbel premie betalen. Pak daarom jullie verzekeringsmappen erbij en kies welke verzekeringen jullie willen aanpassen naar gezinsdekking en welke kunnen worden opgezegd. Denk hierbij aan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandverzekering en reisverzekering. Bekijk ook of jullie eventueel nog een verzekering missen.

Bankzaken

Behalve verzekeringen kunnen jullie er ook voor kiezen om een gezamenlijke rekening (een en/of-rekening )  te openen. Deze staat dan op jullie beide naam. Een gezamenlijke betaalrekening is gemakkelijk voor jullie gezamenlijke vaste lasten of voor de boodschappen. 

Geregistreerd partnerschap

Bevalt het samenwonen zo goed? Een stapje verder is het geregistreerd partnerschap. Dit lijkt veel op een huwelijk. Jullie leggen je relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hierdoor krijgen jullie een aantal rechten en plichten naar elkaar. Zoals het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar te onderhouden.

Huwelijk

Door elkaar het jawoord te geven, beloof je voor elkaar te zorgen. Ook op financieel gebied. Willen jullie niet automatisch trouwen in beperkte gemeenschap van goederen? Dan kun jullie ook trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Jullie maken dan afspraken over hoe jullie geld en spullen verdeeld worden.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden