Venetië in Houten-Zuid

Kijken in de wijk: Houten-Zuid in Houten, een jonge wijk met een oude ziel

24/03/2021 - Onze zes vestigingen liggen allemaal in het Groene Hart. Elke plaats, zelfs elke wijk, heeft een eigen karakter. We laten u de komende tijd kennismaken met wijken in plaatsen die u misschien helemaal niet kent en waar u zich wel eens thuis zou kunnen voelen. We beginnen met Houten-Zuid, een populaire, jonge wijk met een 'oude ziel'.

Houten, de groeikern vlakbij Utrecht, staat aan de vooravond van een nieuw uitbreidingsplan. De stad heeft al twee keer laten zien dit heel goed aan te kunnen. In de jaren zeventig werd begonnen met een uitbreiding aan de noordkant en sinds de jongste eeuwwisseling kreeg het zuidelijke deel er nieuwe buurten bij. Hoe heeft deze wijk vorm gekregen? We nemen een kijkje in de levendige wijk Houten-Zuid.

Houten Fietsstad

In de gemeente Houten staan verkeersveiligheid en rust in alle wijken centraal. Dat is ook in Houten-Zuid goed te merken. Fietsers en voetgangers hebben er ruim baan, de auto is ‘te gast’. Een ingenieus netwerk van fietspaden verbindt alle buurten in de wijk met elkaar, en biedt rechtstreeks toegang tot het centrum van Houten. Per fiets gaat dat zelfs sneller dan met de auto. Dat betekent niet dat u hier met de auto niet uit de voeten kunt. Via slimme ontsluitingsroutes bent u binnen een mum van tijd op de Rondweg richting de snelweg.

Walhalla voor kinderen

Naast de verkeersveiligheid zorgt ook de weidse opzet van de wijk ervoor dat het hier een paradijs is voor kinderen. Zij kunnen heerlijk en veilig buitenspelen op de vele speelplaatsen, langs het water en in het park. Geen wonder dat vooral jonge gezinnen hier hun thuis hebben gevonden. Dat vertaalt zich onder meer in het ruime aanbod aan basisscholen en kinderdagverblijven. 

speeltuin houten zuid

Hart van de wijk

In het hart van de wijk ligt winkelcentrum Castellum met een horecaplein. Als de terrassen weer uitgestald mogen worden, is dit een gezellige ontmoetingsplek. Naast landelijke winkelketens vind je hier leuke buurtwinkels met ambachtelijke lekkernijen.
Ook het treinstation van de wijk is hier gelegen: in 2010 werd Station Houten Castellum geopend. Hiervandaan brengt de trein je binnen een kwartier naar Utrecht-Centraal. 

treinstation Houten Castellum

Verschillende architectuur

Opvallend is de afwisseling in architectuur in Houten-Zuid, waardoor elke buurt zijn eigen karakter heeft. Rondom Castellum doet de bebouwing stads aan, met wat hogere gebouwen en smallere straatjes. Naarmate u dichter bij het buitengebied komt is de opzet steeds weidser. Rijwoningen in knusse hofjes, parmantige villa’s en fraaie ‘twee-onder-een-kappers’, u komt het hier allemaal tegen in verschillende bouwstijlen en materialen.

Natuur in de stad

Houten-Zuid is gebouwd in de voormalige polder De Hoon. Het poldergevoel is in stand gebleven dankzij de vele slootjes en grachten die door de hele wijk te vinden zijn. Samen met de groenstroken zijn het echte sfeermakers. Park Schoneveld is de natuurlijke kers op de taart, het park strekt zich met haar bomen, speelweides en poelen uit vanuit de wijk naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Een ‘coronawandeling’ is hier met recht een uitje te noemen.

Verrassingen

Tussen de nieuwbouwwoningen komt u hier en daar een verrassing tegen. De toren van kasteel Schonhauwen bijvoorbeeld, een overblijfsel van een kasteel gesticht in 1261. Ook is er een woonboerderij uit 1925 bewaard gebleven. Niet ver daarvandaan ligt het opvallende Cultuurhuis annex wijkcentrum van Houten-Zuid. De architectuur is geïnspireerd op de boerderij die hier oorspronkelijk stond. Deze culturele herinneringen aan vroeger tijden laten je ook de historie van de plek ervaren. 

Cultuurhuis Houten-zuid

Gemoedelijk en compleet

In Houten-Zuid heerst een gemoedelijke sfeer. De gevarieerde bebouwing, natuurlijke invulling en respect voor de historie geven het gevoel van een organisch ontstaan woongebied. Van een ‘uit de grond gestampte nieuwbouwwijk’ is hier geen sprake. De belangrijkste faciliteiten zijn allemaal in de buurt, en mocht u iets anders nodig hebben dan bent u met de fiets zo in het centrum van Houten of het Oude Dorp. De grote stad Utrecht ligt op een steenworp afstand, net als het landelijke buitengebied. Om maar eens een cliché uit de kast te halen: Houten-Zuid biedt echt voor ieder wat wils. Het gebied is dan ook populair bij woningzoekers. Wie hier een huis weet te bemachtigen heeft geluk!

 

Meer weten over wonen in Houten-Zuid of wilt u uw woning in deze wijk verkopen? Neem contact op met Wendy, Ilona of Sam van De Koning makelaars Houten.

Deel deze pagina: