Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Huizenprijzen stijgen en de keuze bij het kopen van een huis is klein

De cijfers bevestigen hetgeen wij als makelaars al een aantal maanden in de praktijk waarnemen: huizen worden duurder.

Er staan steeds minder woningen te koop en de vraag is groot. Zo groot dat overbieden bij meer dan de helft van de woningen weer heel normaal is. Dit gaat regelmatig om forse bedragen, waarbij u moet denken aan tienduizenden euro’s. 

Als woningverkoper is dat op het eerste gezicht fijn: uw huis brengt mogelijk meer op dan u vooraf gedacht heeft of wat uw makelaar heeft ingeschat. Dat is de ene kant van het verhaal. Wilt u vervolgens een woning kopen, dan is het nog maar de vraag of u de woning waar u naar op zoek bent wel kunt kopen. De praktijk leert dat dit niet zo gemakkelijk is, omdat er geen aanbod is. Als het dan toch lukt om de juiste woning te vinden is er concurrentie, moet u fors betalen en misschien wel overbieden om kans te maken om de woning te kopen. 
 
Wij als makelaars noemen dit fenomeen; dat de woningmarkt op slot staat. De doorstroming is tot stilstand gekomen. Bij een gezonde woningmarkt wisselen eigenaren makkelijker van woning en is er in iedere levensfase een geschikt huis beschikbaar. Nederland vergrijst en het aantal inwoners groeit. Wij hebben dus meer en andere woningen nodig. Van de ruim 8 miljoen woningen welke Nederland telt is meer dan 40%, ongeveer 3,5 miljoen, een rijtjeswoning. 
 
Dit is niet nieuw, maar is iets wat iedere keer terugkomt. Het verder oplopende tekort aan woningen zal de komende jaren voor nog meer concurrentie onder woningkopers zorgen en dan kunt u er vanuit gaan dat de prijzen verder oplopen. In 2022 was er even een dip. Dit had twee oorzaken: de rente steeg snel van ongeveer 1% naar bijna 5% en, nog sneller dan de rente omhoog ging, stegen de energieprijzen kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar nog geen twee jaar later is hier niets meer van te merken. De huizenprijzen stijgen ondertussen weer, de energieprijzen zijn al weer een stuk lager en sinds kort daalt de hypotheekrente ook. Maar toch zijn beide nog fors hoger dan begin 2022. Onze voorspelling is dat, met deze krapte op de woningmarkt en de (verder) dalende hypotheekrente, de prijzen verder zullen stijgen. 
 
In de wereld is er van alles gaande met komende verkiezingen en conflicten met grote menselijke en financiële gevolgen die invloed kunnen hebben op wat er op korte termijn gebeurt. Maar zolang wij jaarlijks een stad zo groot als Eindhoven moeten bijbouwen om aan -de groei van- het woningtekort te voldoen, zal dit fenomeen met grote regelmaat terugkomen in het nieuws. 

Het op slot staan van de woningmarkt maakt dat mensen steeds vaker beslissen eerst een woning te kopen voordat zij hun eigen woning verkopen. Wij assisteren steeds meer mensen die op zoek zijn naar een andere woning en helpen hen bij het aankopen. Dat is niet eenvoudig nu er zo weinig aanbod is. U moet, om succesvol te kunnen zijn, snel zijn en weten hoe u het moet aanpakken, zodat de woning waar u interesse in heeft uw woning wordt. 
 
Wanneer u dit leest, dan denkt u mogelijk dat iedere nieuwbouwwoning en ieder nieuwbouwproject wel snel uitverkocht zullen zijn. 

Dat klopte ook tot twee jaar terug, maar in de afgelopen anderhalf jaar wilde dat maar slecht lukken. Het grootste obstakel is de bouwtijd. Om allerlei redenen is de bouwtijd de afgelopen jaren steeds langer geworden en als woningkoper van nieuwbouw betaalt u al die tijd twee hypotheken en dus ook twee keer aflossing. Dat kost (te)veel geld. Heeft u uw nieuwbouwwoning al gekocht en uw eigen woning nog niet verkocht -logisch, omdat het misschien nog wel twee tot drie jaar duurt voordat u de sleutel van uw nieuwe woning krijgt -dan zijn de hypotheeklasten van twee woningen op een bepaald moment gewoon niet meer te betalen. 

Een eenvoudige oplossing hiervoor is, zonder dat dit iemand geld kost, om de aflossing van de nieuwe hypotheek pas te laten ingaan op de datum dat de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Daarnaast zijn extra woningen nodig om het probleem van het woningtekort op te lossen. Overigens, wij zien al een aantal maanden dat de interesse om een nieuwbouw woning te kopen stijgt. Nieuwbouw is al jaren duurder dan bestaande bouw, maar het verschil is de laatste jaren kleiner geworden en omdat nieuwbouw duurzaam is, kunt u makkelijker en meer financieren bij de aankoop. 
 
Staat u aan het begin van uw wooncarrière, dan zijn de oplopende woningprijzen echt niet leuk en maken deze het steeds moeilijker om überhaupt een eerste woning te kunnen kopen. Een huurwoning als alternatief is makkelijker gezegd dan gedaan. Lukt dat wel, dan is het een appartement van circa € 1.000,- per maand of een eengezinswoning waar de huurprijs kan oplopen tot € 1.400,- of zelfs rond de € 2.000,- per maand. 

De vooruitzichten zijn dusdanig dat hier op korte termijn geen verandering in te verwachten is. Sterker, zet de rentedaling door en blijft het rustig in de wereld, dan mag u ervan uit gaan dat het aanbod van woningen klein blijft en de woningprijzen verder stijgen. 

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden