Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Woningprijzen hoger dan ooit! 

Het tekort aan woningen is u bekend en dat zal nog jarenlang aanhouden is onze verwachting.


Met de oorlog in Oekraïne en de snel stijgende energieprijzen in 2022 zakte de huizenprijzen, na een paar jaar van forse prijsstijgingen, in. In het vierde kwartaal van 2023 zagen wij het al gebeuren, de prijzen daalde niet meer en maakte snel plaats voor prijsstijgingen. In het tweede kwartaal van 2024 zijn de prijzen al weer zoveel gestegen dat er sprake is van de hoogste prijzen ooit. In het tweede kwartaal ging de gemiddelde woningwaarde 2,2% omhoog, op jaarbasis is dit zelfs 6,2%. 


Lokaal en bij individuele woningen kan dit verschil van het gemiddelde afwijken. Daar weten wij alles van. Bij onze vestigingen in De Meern/Leidsche Rijn en Houten zien wij overbiedingen tot wel € 150.000,-. Dat is 10% tot 30% boven de vraagprijs. Bij onze vestiging in Gouda zien wij dat de vraagprijzen hard stijgen en ook veel harder dan de gemiddelde landelijke stijging.   
 
In ons dagelijks werk hebben wij er continue mee te maken. Bij aankopen is het een vak apart om de juiste prijs te bieden om uiteindelijk als succesvolle koper uit de bus te komen. 
 
De betaalbaarheid van de woning stijgt door de gestegen lonen, lagere energielasten en de hypotheekrente van nu -tussen de 3,5%-4%- wordt als normaal beschouwd. De rente kan nog gaan zakken de komende tijd. De Europese bank heeft recent de rente met 0,25% laten zakken, echter zet de dalende inflatie niet door wat de renteverlagingen tegenhoudt. 
 
Het kopen van een woning wordt met de stijgende prijzen voor de starter op de koopwoningen markt opnieuw lastiger. Dat is jammer en op de lange termijn funest voor een gezonde woningmarkt. 
 
De verkoop van nieuwbouw loopt ook weer als vanouds met forse overschrijding bij het inschrijven op nieuwe woningen. Bij de projecten die in 2022 en 2023 zijn verkocht en in aanbouw zijn genomen, hebben wij bij drie projecten een instapklare woning. Dat is wel eens anders geweest. 
 
Onze indruk is dat de prijzen verder oplopen. Misschien is het wel zo dat er thans sprake is van enige afvlakking in de prijsstijgingen nu wij bij een aantal woningen iets minder bezichtigingen hebben, hetgeen nog wel steeds leidt tot hoge overbiedingen. Het is nog te vroeg om daar een conclusie aan te verbinden. Het tekort aan woningen verandert niet op korte termijn en in de nieuwbouw hebben de bouwbedrijven hun handen vol om de woningen gebouwd te krijgen. 
Dit betekent dat op basis van vraag en aanbod de prijzen verder zullen stijgen. De praktijk leert dat er meer factoren zijn die de prijzen bepalen, maar houdt er serieus rekening mee dat zonder bijzonderheden in geopolitiek en inflatie de prijzen van woningen over een jaar hoger zijn dan op dit moment. 

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden