Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Hectiek op koopwoningmarkt houdt aan

Hoe kom ik toch aan de geschikte woning?

De NVM meldde recent dat het woningaanbod en het aantal verkochte woningen in Nederland opnieuw is afgenomen. Nu staan er nog maar circa 16.000 woningen te koop en in het 3e kwartaal werden er ruim 32.000 woningen verkocht, dat is een daling van bijna 30% ten opzichte van een jaar eerder.

Minder aanbod en een grotere vraag betekent ook hogere verkoopprijzen. De gemiddelde verkoopprijs van de bestaande woning stijgt ondertussen naar € 419.000. Het overbieden op woningen, als gevolg van het beperkte aanbod en de grote vraag, zorgt voor een steeds sneller oplopende verkoopprijs.

Dat het aanbod zo snel afneemt heeft alles te maken met het niet vinden van de geschikte woning waardoor de markt steeds meer op slot komt te staan.

De prijzen van een woning zijn per woonplaats heel verschillend. Zo verkopen onze makelaars in Gouda woningen met een gemiddelde prijs van ruim
€ 360.000 en onze makelaars in Utrecht voor € 540.000. U koopt dus in Gouda een huis 33% goedkoper als in Utrecht. Dat is een eigen tuin en een à twee slaapkamers extra.

Werkt u in Utrecht centrum, dan is de trein een perfect vervoermiddel want Gouda is een intercity knooppunt. U bent dus heel snel thuis vanaf het werk en geniet van een eigen tuin en die extra slaap- of werkkamer thuis. Misschien is wonen in Gouda een goed alternatief als het in Utrecht niet lukt.

Woning aankopen is een vak

Wij helpen veel woningzoekers bij het vinden en aankopen van de geschikte woning. De woningzoeker van vandaag zoekt in een steeds groter gebied om de juiste woning te vinden. Aankopen is ondertussen een vak geworden en ook moet u als koper vooraf goed weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Die mogelijkheden zijn de laatste jaren verbeterd met de nu wel heel lage rente. Sluit u een hypotheek af en zet u de rente hiervoor tien of meer jaren vast, dan weet u ook precies waar u aan toe bent en heeft u langdurig lage woonlasten.

Belangrijk is dus om vooraf na te denken wat een woning kost in welke plaats en welke plaatsen in aanmerking komen om te gaan wonen. Dit kan net die eigen tuin en extra slaapkamer wel opleveren.

Op zoek naar een makelaar die snapt dat het kopen van een woning spannend is en u als coach begeleid bij het kopen van de juiste woning? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gesprek of gratis proefbezichtiging met een van onze makelaars.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden