Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Een ‘kluswoning’ kopen; waar let u op?

Man isoleert woning

Een nieuw huis kopen is tegenwoordig best een uitdaging, vooral als u een woning zoekt die helemaal spic en span is. Het is dan ook slim om uw zoekcriteria iets te verbreden. Kijk eens naar een goede woning op een aantrekkelijke plek waar nog wel het een en ander aan moet gebeuren. Daar staan er heel wat minder belangstellenden voor in de rij. U kunt het huis vervolgens zelf aanpassen aan uw eigen wensen. En dat hoeft niet eens meteen als uw financiën dat niet toelaten, zo lang u maar een goed plan heeft. Onze experts aan het woord:

Bert den Adel

Overzien waar u aan begint

Bert den Adel – De Koning makelaars Woerden:
“Als wij u helpen bij het aankopen van een woning die flink verbouwd moet worden, letten we goed op of u kunt overzien waar u aan begint. Wij adviseren u bij het inschatten hoeveel werk er ongeveer in de verbouwing gaat zitten en hoeveel dat gaat kosten, zodat u een uitgangspunt heeft om uw beslissing te maken.

Als we kijken naar de woning zelf is het belangrijk dat de constructie goed is. Het kan zijn dat het esthetisch allemaal niet zo mooi is, maar dat is minder relevant als je toch gaat verbouwen. Zijn de fundamenten in orde en wat moet er technisch en constructief nog aangepast worden, daar letten we op. Het is belangrijk om een bouwkundig adviseur in te schakelen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens de verbouwing.

Vaak denken mensen dat ze goedkoper uit zijn als ze een ‘kluswoning’ kopen. Dat geldt alleen in het geval dat u zelf veel klust. Als u alle werkzaamheden uitbesteedt aan vakmensen loopt de rekening al snel op, en bent u onder de streep hetzelfde kwijt als dat u een kant en klare woning zou kopen. Het voordeel van het kopen van een gedateerde woning is dat u in deze markt meer kans heeft en dat u alles aanpast aan uw eigen smaak. Dan is wonen echt thuis komen.”

Martijn Verbeek Wolthuys

Meteen aan de slag of een meerjarenplan?

Martijn Verbeek Wolthuys – Fides makelaars Leiden:
“U hoeft niet meteen met de sloophamer in de weer als u een huis koopt dat u wilt moderniseren. Soms is het financieel nog niet haalbaar om direct alles aan te pakken. In dat geval adviseren wij vaak om eerst het noodzakelijke onderhoud uit te voeren en bijvoorbeeld een vijfjarenplan te maken voor de rest van de woning. Het gaat meestal om dakgoten, het dak en technische installaties die u als eerste in orde maakt, daar heeft u op de korte termijn het meeste profijt van. De cosmetische ingrepen als de badkamer en keuken kunnen dan op een later moment uitgevoerd worden.

Ik heb laatst nog een jonge vrouw mogen helpen met de aankoop van haar eerste koophuis aan de rand van het centrum van Leiden. Zij ging volledig voor de locatie. Nu pakt ze het hoogst noodzakelijke onderhoud aan de buitenkant aan en met de verbouwing van de woning zelf gaat ze de komende jaren aan de slag. Hier gaat ze gericht voor sparen. Dit is op dit moment de beste manier om een woning te kopen op een goede plek als je de hoofdprijs niet wilt of kunt betalen.”

Leendert Boerefijn

De verbouwing financieren

Leendert Boerefijn, Opmaat financieel adviseurs:
“Om de verbouwing van een woning mee te financieren sluit u een aparte hypotheek af: een bouwdepot. Dit is een aparte ‘spaarpot’ waaruit de bank rechtstreeks de rekeningen van de verbouwing betaalt. De hoogte van deze lening is afhankelijk van de waarde van de woning ná de verbouwing. De taxateur neemt uw verbouwplannen mee in het vaststellen van de nieuwe waarde. Sommige zaken zijn echter smaakgevoelig en voegen niet direct waarde toe. Het gebeurt dus wel eens dat niet de volledige verbouwing gefinancierd kan worden.
De koper die Martijn heeft geholpen, heeft een spaarplan opgesteld, dat is natuurlijk ook een goede optie. Iedereen bevindt zich in een andere situatie, laat u zich vooral goed adviseren als u plannen heeft om een woning te kopen die u grondig gaat verbouwen.”

Benieuwd naar uw financiële mogelijkheden? Wij adviseren Opmaat financieel adviseurs.

Plan van aanpak bij het aankopen van een kluswoning

  • Let goed op de locatie, voelt u zich thuis in de omgeving? Welke plannen heeft de gemeente met de buurt? Het huis is nu misschien nog niet helemaal naar uw zin, maar daar gaat u iets aan veranderen.
  • Schakel een aankoopmakelaar in om vanuit zijn/haar ervaring expertise de woning te beoordelen. Natuurlijk helpt de aankoopmakelaar ook bij het vinden van de juiste woning.
  • Beschikt het huis over de ingrediënten om omgetoverd te worden tot droomhuis? Dan is het aan de bouwkundig adviseur om de constructieve en technische staat van de woning te beoordelen.
  • Maak een plan voor de verbouwing van het huis, dit plan heeft u nodig bij de aanvraag van de financiering. Beschikt u zelf over de kennis om dit plan te maken of roept u de hulp van een interieurarchitect en/of aannemer in? In het laatste geval kunt u meteen de werkzaamheden bij hen inplannen.
  • Laat de woning taxeren, de taxateur houdt ook rekening met uw verbouwplannen om de waarde na verbouwing in te schatten.
  • Schakel uw financieel adviseur in om de beste financieringsvorm te vinden voor de aankoop van de woning en het uitvoeren van de verbouwing.
  • Heeft u de sleutel in handen? Pak die sloophamer er maar bij! Tenzij u het advies van Martijn volgt, in dat geval voldoet voorlopig de verfkwast.

Zullen we samen op zoek gaan naar een te moderniseren woning? We gaan vrijblijvend met je mee!

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden