Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De WOZ-waarde gaat omhoog, wat betekent dat voor u?

Heeft u een eigen huis? Dan ontvangt u binnenkort een brief (officieel: een beschikking) van de gemeente waarin de WOZ-waarde van uw woning bekend wordt gemaakt. Is dit ook de meteen verkoopwaarde van uw woning? Nee, zeker niet!

WOZ-waarde, wat is dat eigenlijk?

De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar opnieuw bepaalt de gemeente de waarde van uw woning. Dit bedrag is het uitgangspunt voor het heffen van belastingen via de belastingdienst, waterschappen en de gemeente zelf. 
De waarde van uw woning wordt bepaald aan de hand van een ‘administratieve’ taxatie op basis van de gegevens zoals die o.a. vermeld staan in het kadaster. In de berekening wordt ook rekening gehouden met de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt.  

Wat staat u te wachten?

De peildatum van de WOZ-waarde die u binnenkort ontvangt is 1 januari 2020, u leest het goed: de waarde van uw woning één jaar geleden. Omdat de huizenprijzen al jaren stijgen, zal ook deze keer de waarde van uw woning omhoog gaan. De verwachting is dat de WOZ- waarde dit jaar gemiddeld 6 à 8 procent hoger zal zijn dan vorig jaar. Dit betekent dus helaas dat een aantal belastingen hoger zal uitvallen. Het kan dan ook geen kwaad om te onderzoeken of de WOZ-waarde van uw woning wel klopt. Dat is eenvoudig te achterhalen door bij de gemeente de taxatiegegevens op te vragen en deze te controleren. Soms wordt het taxatierapport al meegezonden met de beschikking die u ontvangt. De gegevens van uw woning in het kadaster zijn eenvoudig na te kijken via wozwaardeloket.nl.
Vindt u dat de waarde te hoog is ingeschat? Dan kunt u – goed onderbouwd – bezwaar aantekenen, let wel op dat u dit binnen de gestelde termijn doet.  

WOZ-waarde versus verkoopwaarde          

De WOZ-waarde die de gemeente verstrekt is niet hetzelfde als de verkoopwaarde van uw huis. De gemeente gaat immers uit van de gegevens van vorig jaar. In het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen nog meer gestegen. En wellicht heeft u ondertussen de woning verbeterd op het gebied van duurzaamheid of bijvoorbeeld de bovenetage opnieuw ingedeeld, waardoor er een extra kamer is ontstaan. Dit soort verbouwingen voegen nog meer waarde toe aan uw woning. Als u uw huis wilt verkopen is het altijd aan te raden een waardebepaling te laten uitvoeren door een deskundige. Wij doen dit natuurlijk met plezier voor u, en deze dienst is geheel vrijblijvend. 

Hogere WOZ-waarde? Misschien kan uw hypotheek dan omlaag!

Een hogere WOZ-waarde heeft soms een gunstig neveneffect. Financieel adviseur Nick Zuidam van Opmaat financieel adviseurs legt uit: “Bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de rente van de lening gebaseerd op de verhouding tussen de schuld en de marktwaarde van uw woning. Als uw woning in waarde stijgt, kan het voorkomen dat uw risicoclassificatie daalt. U kunt dan een verzoek indienen om de rente te verlagen. Dit levert een mooie besparing op, dus het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of dit voor u ook geldt.”
Benieuwd of uw hypotheek omlaag kan? Neem gerust contact op, dan onderzoeken we samen de mogelijkheden.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden