De NVM kwartaalcijfers zijn bekend, wat betekent dat voor onze regio's?

11/04/2019 - “Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Daarbij vlakt ook de vierkante meterprijs wat af en zien we dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Al deze ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is” stelt Jaarsma, voorzitter van de NVM vast. “Daarnaast zien we daarbij ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wat men wil betalen nu bereikt is.

Starters minder te kiezen

De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse tot 150.000 euro is sterk gedaald, met 41% in vergelijking tot het vorige jaar.  “Starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget hebben in deze markt minder te kiezen” stelt Jaarsma. In de prijsklassen tussen 300 en 750 duizend euro is het aantal transacties juist toegenomen, met 15%. 

Trend zet door

Waar eind 2018 nog een kleine plus in het woningaanbod zichtbaar was, is dit kwartaal een daling van het aantal te koop staande woningen zichtbaar. In vergelijking met een jaar eerder is de daling zelfs 17%. Deze daling is flink, maar minder dan de markt eerder liet zien. Ook hier zien we tekenen van een markt die meer in balans komt.

Onze regio's

Als we de cijfers van de NMV in onze regio’s bekijken zien we dat: in Woerden, Nieuwkoop, Houten de tussenwoningen zijn wat in prijs gestegen, hoekwoningen zijn nagenoeg gelijk gebleven t.o.v. aan eind 2018 wel worden de woningen nog sneller verkocht.  In Alphen aan den Rijn zijn de verkoop prijzen van een tussenwoning licht gedaald.
In Utrecht (Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn) zijn de prijzen voor een gemiddelde woning nagenoeg gelijk gebleven.

Bereken online de waarde van je huis

Wil je je woning verkopen? Of ben je nieuwsgierig naar de waarde van jouw huis? Via onze online woningcalculator ontvang je gratis in een paar klikken een indicatie van de actuele waarde van je woning in je mailbox.

 

 

Deel deze pagina: