Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De meest gestelde vragen tijdens een waardebepaling

Wie van plan is zijn huis te verkopen, maakt vaak gebruik van de aanbieding van makelaars om een gratis waardebepaling uit te voeren. Zo’n vijf jaar geleden waren klanten tijdens ons kennismakingsbezoek vooral benieuwd naar de waarde van hun woning en onze inschatting over het tijdsbestek die het in beslag zou nemen voordat het huis verkocht zou worden. Nu er een tekort aan woningen is, zijn de vragen die we krijgen van een andere aard. Veel mensen kopen eerst een nieuwe woning, voordat ze hun huidige huis verkopen. Vanwege de schaarste in de woningmarkt, gaan ze ervan uit dat hun woning snel en voor een goede prijs verkocht zal worden. Vaak is dat ook zo, maar niet altijd…

We zetten de drie meest gestelde vragen die we krijgen tijdens het uitvoeren van een waardebepaling op een rij. Makelaars Hanneke, Suzanne en Martijn geven antwoord:

1 – Wanneer moet ik mijn huis te koop zetten?

Hanneke van Gils, De Koning makelaars Gouda:
“Nu de huizenprijzen landelijk gemiddeld 1% per maand stijgen, is het moment van verkoop een tactische beslissing. Als u geen haast heeft, bijvoorbeeld omdat u een nieuwbouwhuis heeft gekocht dat nog niet klaar is, kan het verstandig zijn om nog een paar maanden te wachten. Over zes maanden levert uw huis al gauw 10.000 tot 20.000 euro meer op. We houden intensief contact met u in de ‘uitstelperiode’, zodat we direct kunnen schakelen als het moment is aangebroken om uw huis in verkoop te zetten. Er komt natuurlijk een moment dat de markt gaat stabiliseren, we houden de trends goed in de gaten. Voorlopig blijft de hypotheekrente laag en is de vraag naar huizen onverminderd groot, want de schaarste is in een paar maanden tijd niet opgelost.”

2 – Wat is mijn huis waard en hoeveel wordt er overboden?

Suzanne Boer, De Koning makelaars Woerden:

“Er is een verschil tussen de waarde van een huis, de vraagprijs en het bedrag waarvoor u de woning uiteindelijk verkoopt. We baseren de waarde op de staat van het huis (oftewel: hoe het is onderhouden), de ligging in de wijk of buurt en de gangbaarheid van uw type woning in de markt (heeft het voldoende kamers en praktische gebruiksruimtes). De vraagprijs wordt vastgesteld aan de hand van de waarde van de woning en de marktwaarde van gelijksoortige woningen in de buurt.

Tegenwoordig wordt vaak overboden op de vraagprijs. Toch is het niet vanzelfsprekend om de te verwachte overbieding mee te nemen in de vraagprijs. Om uw huis succesvol te verkopen moet de vraagprijs realistisch zijn. Vervolgens brengen de kopers een bod uit dat ze zich kunnen veroorloven. Want aan de hand van de daadwerkelijke waarde van het huis krijgen zij een hypotheek. Bieden ze hoger dan de waarde, dan moeten ze dat extra bedrag zelf financieren. Het is dus zaak dat we uw huis niet uit de markt prijzen. We maken  tegenwoordig mee dat er overboden wordt vanaf € 5.000 tot wel € 100.000 of meer. Dit kunnen we niet voorspellen, ook wij worden wel eens verrast.”

3 – Hoe krijg ik de beste prijs voor mijn huis?

Martijn Verbeek Wolthuys, Fides makelaars Leiden:

“Om de beste prijs voor uw huis te krijgen, gaan we op zoek naar de allerbeste kopers. Dit zijn de mensen die een goede prijs betalen, hun financiële zaken op orde hebben, voldoen aan uw voorwaarden en zich in uw huis thuis zullen voelen.

We maken een verkoopplan dat helemaal op de doelgroep van uw huis is afgestemd, en we zorgen ervoor dat het verkooptraject tot in de puntjes georganiseerd is. Want het beste resultaat behalen we samen door een goede voorbereiding en een perfecte presentatie. Hoe aantrekkelijker uw huis gepresenteerd wordt, hoe meer belangstelling er zal zijn. En hoe meer belangstelling er is, hoe hoger er geboden wordt. Het loont dus om een muurtje te witten of de kamerindeling zo aan te passen dat kijkers het beste inzicht krijgen in de beschikbare ruimte. Naast de mensen die we aantrekken via social media en funda, hebben we zelf ook contact met een grote groep zoekers van wie we weten dat ze in uw huis geïnteresseerd zullen zijn.

In Leiden komt het voor dat er bij een woning die in verkoop gaat binnen twee dagen wel honderd mensen reageren. De eerste dertig nodigen we uit voor een persoonlijke bezichtiging, zij zijn degenen die er bovenop zitten en daar zit altijd de beste koper tussen. Tijdens de persoonlijke bezichtigingen vragen we waarom deze mensen interesse hebben in het huis en letten we erop dat ze hun financiën op orde hebben. Zo weten we bij de biedingen precies hoe de zaken ervoor staan, en kunnen we samen de beste koper selecteren.”

Wilt u ook de beste koper voor uw huis vinden en kans maken op een forse overbieding? We komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we u adviseren en een gratis waardebepaling uitvoeren. Dan hebben we meteen een mooi uitgangspunt voor een strategisch verkoopplan om uw huis te verkopen op de manier die bij u past.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden