Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De impact van corona op de huizenmarkt

31/03/2020 Als makelaar krijgen wij veel vragen van woningzoekenden en (potentiële) verkopers. ‘Kunnen wij nog veilig een huis bezichtigen?, Dalen de huizenprijzen?’ Niemand heeft een glazenbol, de toekomst voorspellen kunnen we niet. Wat we wel verwachten, vertellen wij u hieronder.

Huizenprijzen dalen niet flink
We verwachten niet dat vanwege het coronavirus de huizenprijzen flink dalen. Het tekort aan woningen is groot en er is zo’n tekort dat ook vandaag de vraag er nog steeds is en de prijzen niet zakken. Was even het idee dat de hypotheekrente zou gaan stijgen, is dat nu weer naar de achtergrond. De overstap van een duur huurhuis naar een koopwoning met lage rente gebeurt nog steeds. Het coronavirus tijdperk is nog maar een paar weken jong. Indien er geen lock down komt, kan het ook zo zijn dat met enkele maanden als de samenleving het  virus “overwint en aanvaard” en de zorg de patiënten goed kan opvangen er een acuut tekort aan woningen ontstaat. Dat is een serieus scenario als de verhuisketen tot stilstand komt en woning kopers op dat moment de behoefte hebben om te kopen en het aanbod ontbreekt.

Hypotheekrente nog laag
Even waren er signalen dat door de stijging van de rente op de kapitaalmarkt de hypotheekrente ook ging stijgen. Op dit moment lijkt het mee te vallen en de rente op de kapitaalmarkt daalt ondertussen ook weer. Er is ondertussen ook een run op hypotheken.

Iedereen die de aanvraag nog even had uitgesteld met als doel mogelijk te profiteren van een verdere rentedaling neemt nu de beslissing om  nu toch de offerte aanvraag te doen.
Dat is profiteren van de nu lage rente voor de komende 10-20 jaar. Opvallend is ook dat er nu mensen zijn die hun hypotheek openbreken en de rente opnieuw vastzetten voor een lange periode en perioden van 20 jaar komen veel voor op dit moment.

Wij hebben verstand van woningen en de woningmarkt. Voor een onafhankelijk en goed hypotheekadvies  adviseren wij u de hypotheekspecialisten van Opmaat financieel adviseurs


Ze kunnen u precies vertellen wat de mogelijkheden voor u zijn en wat in uw situatie het beste is. Ze kunnen een vergelijking van verschillende aanbiedingen maken en u het beste aanbod doen.


Handige hypotheekcalculator
Natuurlijk wilt u tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning inzicht hebben in uw toekomstige maandlasten van uw hypotheek. Door het invullen van de handige hypotheekcalculator heeft u binnen enkele minuten een indicatie van uw maandelijkse lasten. Wordt het kopen van een woning serieus? Dan is een goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig. Neem daar de tijd voor. De adviseurs van Opmaat financieel adviseurs bieden u graag een persoonlijk gesprek of een video call aan. Wanneer u dat prettig vindt, kan dit ook in de avonduren.
 

Bezichtigen blijft mogelijk
Er zijn nog voldoende woningzoekenden en het blijft mogelijk om zelf een huis te bezichtigen, maar onder de eerder genoemde maatregelen. Gaat u bezichtigen? Download dan de checklist bezichtigingen, zodat u goed voorbereid op pad gaat.

Taxaties gaan door
Ook taxaties om de waarde van een woning te bepalen gaan gewoon door. De NVM heeft bij het RIVM nagevraagd of het coronavirus niet in de lucht blijft hangen. Dat blijkt niet het geval. Makelaars gaan niet langs bij mensen die last hebben van griepverschijnselen. In alle andere gevallen kan een makelaar veilig een huis binnengaan, mits die minimaal 1,5 meter afstand houdt tot de bewoners. Het is wel noodzaak dat mensen de woning goed schoonmaken en luchten.

Aankopen doen
Het aankopen van woningen gaat door, uiteraard wel op passende wijze. Een aankoopmakelaar inschakelen is een investering die zichzelf terugverdient. Op zoek naar een woning en interesse in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Laat uw gegevens achter, en wij bellen terug om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek op kantoor of via een video call.

‘Als laatste wil ik iedereen gezondheid wensen de komende weken. Let een beetje op elkaar. Neem uw verantwoordelijkheid ook bij de verkoop of aankoop van een woning en bovenal; Keep calm!’, aldus Jacques de Koning.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden