Designed by Freepik

Consumenten zijn aanhoudende prijsstijgingen beu

17/01/2019 - De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. “We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen.” zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Positief is dat meer mensen hun woningen te koop zetten.

In de tweede week van januari publiceerde de NVM haar cijfers. Het nieuws dook er boven op. Afgelopen kwartaal heeft de NVM aangegeven dat het Code Rood is voor de woningmarkt – met name voor de nieuwbouw – en het is nog steeds Code Rood, maar wel met enkele lichtpuntjes.”

Onze regio's

Een graadmeter is hierbij de prijsverandering van een gemiddelde tussenwoning in het 4e kwartaal t.o.v. het 3e kwartaal van 2018.

Woerden -3,8%
Gouda -2%
Leidsche Rijn  +8,5%
Houten +10%
Alphen aan den Rijn +4,4%


Dit is de gemiddelde prijs van de verkochte woningen. Het zegt niets over de waarde mutatie van uw woning, maar het geeft wel de richting van de markt aan. In en rond Utrecht is er dus nog krapte en sprake van stijgende prijzen. In het Groene Hart ligt dat genuanceerder en zijn de grootste prijsstijgingen nu even voorbij.

In een markt met krapte staan de woningen die wel verkocht worden niet lang te koop. Ook hier is het onderscheid te maken met een heel snelle markt in en rond Utrecht (gemiddeld 21 dagen) en in het Groene Hart duurt het iets langer (27 dagen) voor de woning verkocht is.

Nieuwbouw

Te weinig aanbod en een hoog prijsniveau speelt ook nieuwbouw-koopmarkt parten. Het afgelopen kwartaal daalde landelijk ook de verkoop van nieuwbouwwoningen; met 7%. “De nieuwbouwprijzen worden verder opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen,” aldus Jaarsma.

Hier in de regio is dat zeker een punt van aandacht.
De stad utrecht groeit al jaren structureel en dus zijn er structureel ook nieuwe woningen nodig. Die zijn er ook, maar niet genoeg. Niet alles wordt vlot verkocht. Er is interesse in appartementen, maar in het hogere prijssegment wordt er kritisch gekeken naar de locatie en kost het de nodige tijd om alles te verkopen.

Structureel weinig nieuwbouw

In het Groene Hart is het beeld anders. In een stad als Woerden is er de laatste jaren structureel te weinig nieuwbouw geweest en komt er dan een project te koop, zoals recent Hof van Leyland met ruim 40 woningen dan heb je ruim 600 inschrijvingen! In Gouda en de regio is er regelmatig aanbod en de woningen worden verkocht. Ook omdat er mensen uit de duurdere gebieden van de Randstad de keuze maken om goedkoper in het Groene Hart te komen wonen.

Lastig is dat er diverse projecten zijn uitgesteld, hetzij omdat de vergunning laat wachten, of omdat de aannemer geen capaciteit heeft. Juist nu de vraag, zeker in het Groene Hart op centrum locaties naar appartementen, structureel en groot is.

Uw belangen staan bij ons voorop

Onze missie is uw woondromen te vervullen en in een hectische markt als deze is het extra fijn als iemand uw belangen voorop zet. Voor zowel verkoop als aankoop, staan onze makelaars voor u klaar. Heeft u vragen over verhuizen, verkopen, verbouwen, hypotheken, neem contact met ons op, we komen graag bij u langs. 

Wat doen wij voor u aan nieuwbouw?

Bij nieuwbouw is het zaak om op tijd geïnformeerd te worden en wordt er dan nieuwbouw aangeboden, voldoet dit dan aan uw wensen?
Bij De Koning makelaars  zijn wij druk met het maken van de match tussen aanbod en of het aan uw woonwensen voldoet. Maar -en dat kunt u niet zien- wij zijn ook dagelijks in gesprek met gemeenten en ontwikkelaars om de woonproducten die worden ontwikkeld zoveel mogelijk aan uw wensen te laten voldoen.

Dat doen wij door u op een makkelijke manier al het nieuwbouw woningaanbod samen met een aantal collega makelaars te tonen op Nieuw Wonen Utrecht en Nieuw Wonen Groene Hart. Hier heeft u ook de mogelijkheid om uw woonwensen  aan te geven. Waar u het liefste wil wonen en wanneer u een nieuwe woning koopt wat u daarin minimaal allemaal wilt hebben. Dat geeft ons weer de kennis om meer en meer te proberen uw droomwoning te gaan bouwen.

 

Deel deze pagina: