Nieuwbouwproject brengt doorstroming en duurzaamheid.
In het Schilderskwartier in Woerden heeft een oude basisschool plaatsgemaakt voor het project Het Schildersgilde met 33 energieneutrale nieuwbouwwoningen: 16 appartementen en 17 eengezinswoningen. “Het gaat om zowel koop als huur”, vertelt NVM-nieuwbouwmakelaar Albert de Boer van De Koning makelaars die door Ed Bulder van Bemog Projektontwikkeling bij dit nieuwbouwplan is betrokken.
De gemeente Woerden kwam met een uitvraag om op een oude schoollocatie woningbouw terug te brengen. “Wij zijn door Bemog gevraagd om advies te geven over de beoogde doelgroep, trends, woonwensen en de verwachting in de markt over een langere tijd”, vertelt De Boer. “Een nieuwbouwplan komt over het algemeen één tot twee jaar later op de markt dan de tenderuitvraag en dat vraagt dus om een toekomstvisie.” De gemeente had in haar uitvraag een aantal randvoorwaarden opgesteld. Zo mochten er maximaal 36 woningen worden gerealiseerd. “Daarnaast waren ook de prijzen vanuit de gemeente gemaximaliseerd. En alles moest ook nog passen op de bouwplot, waarbij kwaliteit en parkeren een belangrijke rol speelde. In verband met de ruimtekwaliteit van het plan hebben wij uiteindelijk voor 33 woningen gekozen. Alles bij elkaar was het dus best een puzzel”, benoemt ontwikkelaar Bulder.
Huur en koop
Samen met De Boer heeft Bulder toen gekeken met welk type woningen, in welke prijsklasse de locatie zo optimaal mogelijk kon worden ingedeeld, maar 33 woningen bleek niet te passen. “Toen kwam Albert met het idee om huurwoningen toe te voegen aan het plan”, vertelt Bulder. “Op die manier val je onder een andere prijseis vanuit de gemeente en konden we wel 33 woningen realiseren.” Met een plan voor eengezinswoningen van 150 vierkante meter voor starters en gezinnen, appartementen voor senior doorstromers van zo’n 100 vierkante meter, kleinere appartementen van rond de 70 vierkante meter voor de middenhuur en een binnenhof met parkeerplaatsen, werd de tender uiteindelijk gewonnen.
Data
Als NVM-nieuwbouwmakelaar heeft De Boer de beschikking over heel veel vastgoeddata uit de NVM-database. “Hier vind je data over marktcijfers, verhuisbewegingen, trends en de verwachte doelgroepen van de toekomst. Aan de andere kant zijn er via funda en het platform NieuwWonen Nederland veel data beschikbaar over de zoekers in de markt. Als je al deze data samenvoegt en die toevoegt aan je eigen lokale marktkennis en gevoel bij de markt, dan kom je tot een gedegen toekomstgericht advies over hoe de consument deze woonwijk over een paar jaar ziet en waar behoefte aan is.” Vanaf de eerste gesprekken met de architect, de bouwer en de ontwikkelaar, tot aan de oplevering is De Boer betrokken geweest. “Die samenwerking is voor alle partijen heel goed verlopen. Ieder heeft vanuit zijn of haar eigen rol inbreng gegeven en dat maakt dat je tot het beste resultaat komt. Als makelaar breng je de marktkennis, trends, kwaliteit en het toekomstig woonbeeld samen. Aansluitend bekijkt de ontwikkelaar het plan vanuit kwaliteit en haalbaarheid. Die combinatie maakt uiteindelijk een winnende combinatie voor zowel ontwikkelaar als bewoner.”
Groen
Het Schilderskwartier in Woerden is een echte jaren 60/70-woonwijk met veel doorzonwoningen voorzien van tuin, veel openbaar groen in de wijk en een groot deel sociale huur. De huidige bewoners van de wijk blijven er
graag wonen. Daar sluit dit diverse nieuwbouwplan goed op aan, waardoor de doorstroom in de wijk op gang wordt gebracht. De gemeente Woerden heeft de ambitie om het Schilderskwartier als eerste woonwijk volledig gasvrij te maken. “Met Het Schildersgilde zijn we hierop ingesprongen door nog een stap verder te gaan en een compleet energieneutraal plan te realiseren waarbij de woningen een nul-op-demeter uitvoering hebben gekregen“, legt De Boer uit. “Alle woningen en appartementen hebben een eigen warmtepomp en zonnepanelen.” Bulder vervolgt: “Deze nul-op-de-meter woningen passen dus goed in de verduurzamingsstrategie van de gemeente. Zeker in deze tijden met hoge gasprijzen, zijn de bewoners maar wat blij. Ik begreep van sommige bewoners dat zij zelfs geld terugkrijgen omdat zij meer opwekken dan gebruiken.”
Lokaal
Alle woningen waren voor de bouw was gestart verkocht. “Dat maak je niet vaak mee”, zegt Bulder enthousiast. Voor de huurwoningen vond De Boer een particulier belegger. Met de mix van huur en koop is de diversiteit van
nieuwe bewoners groot. Wat de nieuwe bewoners wel gemeen hebben is dat de meesten uit Woerden of zelfs uit de wijk zelf komen. En dat geldt ook voor De Boer en Bulder. “Het is toch mooi om in je eigen woonplaats een project te realiseren met andere lokale partijen”, besluit Bulder. “Dat maakt het extra bijzonder.”
Een uitgave van NVM