Stad of dorp; waar ga jij wonen?

19/07/2017 - Je kunt de krant niet openslaan of je leest een artikel over de grote trek naar de stad. Hoe zit dat nu? Wil iedereen nu ineens in de stad wonen? Het is een beetje ‘ja’ en een beetje ‘nee’ zoals zo vaak.

Studenten en senioren

De studentensteden lopen over, dat zien wij al een aantal jaren. Wonen dichtbij de universiteit in een bruisende stad is leuk, het biedt kansen op een goede job en, jawel, ook op een goede relatie met allerlei voordelen die dat oplevert. De studiefinanciering steekt hier nu wel een spaak in het wiel. Het kan nog steeds, maar het kost je als student - of voor de ouders - wel meer geld om in de stad te gaan wonen. Ook senioren vinden het prettig in de stad; gezellig en fijn wanneer je dichtbij het uitgaanscentrum en bij voorzieningen kunt wonen. Een terrasje, een restaurant of een museum om de hoek is wel leuk.

De prognoses laten zien dat er in de nabije toekomst één miljoen woningen gebouwd moeten worden om aan de vraag naar een dak boven ons hoofd te kunnen voldoen. Dat lijkt veel, en dat is het ook. Hier zijn meerdere redenen voor, de belangrijkste zijn dat wij 1) gemiddeld ouder mogen worden en 2) dat er achter iedere voordeur steeds minder mensen wonen.

De vraag komt de komende jaren weer aan de orde: is er een huis voor mij, en zo ja waar? In een grote stad? Die zijn steeds vaker vol en dan hebben we het nog niet eens over de snel oplopende prijzen. Daarom denk ik dat het ook in de provinciale steden drukker gaat worden, net als in de leuke dorpen op het platteland.

Vermaak en voorzieningen om de hoek

Het signaal is wel duidelijk. Wij willen allemaal een vorm van vermaak en voorzieningen ‘om de hoek’.
Natuurlijk vult iedereen dat voor zichzelf in. Maar het is wel een belangrijk signaal voor de mensen die aan het roer staan van de Volkshuisvesting: luister goed naar de wensen van toekomstige bewoners.
De stad is vermaak, op een andere schaal kan dat ook in een dorp. Als het om vermaak gaat, gaat het vaak om ontmoeting, dat is key.

Om het woningprobleem op te lossen hoeft niet ieder dorp een apart appartementencomplex voor alleenstaanden, jong en oud te bouwen. Er zijn meerdere woonvarianten mogelijk. Zo kan een appartementengebouw ook bestaan uit niet meer dan drie of vier woningen. Dat geeft senioren en jongeren de mogelijkheid om in hun dorp te blijven wonen. Dat zou mooi zijn, want het behoud van inwoners van verschillende leeftijden en met verschillende interesses levert meer ontmoeting, meer vermaak en meer roering op, en dan is iedereen tevreden.

 

Jacques de Koning

Vennoot De Koning makelaars en Fides makelaars

Deel deze pagina:

Dit artikel is geschreven door:

Reageer op dit artikel