Een aankoopmakelaar draagt geen roze bril

02/05/2016 - Geregeld kom ik ze tegen, leuke enthousiaste mensen die het gevoel hebben hun droomwoning te hebben gevonden. Op het eerste gezicht is daar natuurlijk niets mis mee, want dat is het doel van de zoektocht; een woning vinden die bij je past en waar je jezelf de komende jaren helemaal thuis kunt voelen.

Let op: je hebt als huizenkoper onderzoeksplicht!

Echter, als je enthousiast bent zie je zaken door een andere (roze) bril, waardoor je niet zoveel waarde hecht aan een rot kozijn, slecht tegelwerk in de badkamer of een lek dakraam. Je gaat toch klussen?! Daarnaast heeft een verkoper en/of zijn makelaar vaak ook gezien dat jullie het graag willen hebben, wat nog wel eens zijn weerslag kan hebben op de onderhandelingen. Waar de makelaar tijdens de bezichtiging nog zo aardig was, deze behartigt echt de belangen van zijn/haar opdrachtgever(s). Ook weten sommige potentiële kopers niet dat het kopen van een woning niet geheel vrijblijvend is. Je hebt als koper een onderzoeksplicht! Niets is zo naar als straks de sleutel van je droomwoning te hebben en er blijkt ineens iets niet in orde.

Ondersteuning door een professional

Uiteraard weet je als koper precies waar je naar op zoek bent, wat goed voelt en welke woning het moet worden. Zoals gezegd: het is de bedoeling dat je er de komende jaren met veel plezier in gaat wonen. Het behoort tot één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Geen gek idee om je daarbij te laten ondersteunen door een professional toch? Hij of zij kijkt met je mee, wijst je op gebreken, bekijkt de mogelijkheden en onmogelijkheden, doet onderzoek naar het bestemmingsplan, kadaster en bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren.

Last but not least voert deze de onderhandelingen voor je. Geregeld komt het voor dat door de strakke onderhandelingen van een aankopend makelaar zichzelf terug verdienen. Fijn toch? Ondersteund worden bij zaken die geen dagelijkse kost zijn, door iemand die kennis van zaken heeft, en daarmee risico's uit te sluiten. Dat geeft een goed gevoel én een goede prijs voor één van de belangrijkste aankopen in je leven!

Voor een verkoper is het eveneens plezierig als in het verkoopproces een potentiële koper goed beslagen ten ijs komt, en er op voorhand zoveel mogelijk duidelijkheid is.

Daarom blijven wij vragen, wie neemt u als aankoopmakelaar mee?

Hanneke Mimpen
De Koning makelaars Gouda 

Deel deze pagina:

Dit artikel is geschreven door:

Reageer op dit artikel