De beer en de huid

01/07/2016 - Woningen die te koop staan en die aan het ‘totaalplaatje’ voldoen; sinds enkele maanden is op deze woningen een heuse stormloop.

Voor meerdere verschillende type woningen trekt de markt aan en daalt de gemiddelde verkooptijd sterk. Het aanbod krimpt en bezichtigers krijgen steeds vaker te maken met meerdere bieders op een woning. De aantrekkende woningmarkt en de daling van het aanbod zorgt inmiddels weer voor prijsstijgingen. Potentiële kopers klagen dat er te weinig leuk nieuw aanbod op de markt verschijnt.

In een aantrekkende woningmarkt schuilt ook een gevaar. Kopers beslissen soms te veel vanuit emotie en verkopers denken al snel dat de bomen tot aan de hémel groeien. Mijn advies is dan ook: hanteer reële vraag- en adviesprijzen, dit is de enige manier om een hoge opbrengst te realiseren. Een te hoge vraagprijs leidt veelal niet tot een hogere opbrengst!

Je hoort verkopers weleens roepen: “Wij hebben geen haast, je hebt maar één gek nodig.”
Veel zaken worden steeds vaker openbaar en toegankelijker en kopers kunnen net zoals verkopers via meerdere digitale media zien wat er te koop staat en belangrijker nog wat er is verkocht tegen welke prijs. Hierdoor bestaat die gek niet meer.

Een huis kopen is spannend, doordat de verkoop omloopsnelheid afneemt, wordt de vraag: “Ga ik eerst mijn huis verkopen of eerst mijn droomwoning kopen?” weer actueel. Als je eerst een nieuwe droomwoning gaat kopen, dan moet uiteindelijk je bestaande woning verkocht worden. Wat nu slimmer is, eerst je huidige huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt of andersom, is van meerdere factoren afhankelijk. Kan je (de kans op) de lasten van twee woningen veroorloven, en wil je dat ook?

Hoelang een woning te koop staat en welke prijs je er uiteindelijk voor krijgt, is nog geen feit. Houd er rekening mee dat de verkooptijd en verkoopwaarde kunnen tegenvallen. Wie zich geen tegenvallers kan of wil veroorloven, kan beter de huidige woning eerst verkopen. Als je eerst je huidige woning verkoopt, dan is het verstandig om als voorwaarde op te laten nemen dat de oplevering flexibel is doch binnen een gestelde termijn. Op deze manier kun je rustig naar een andere woning zoeken en toch in je huidige woning blijven wonen.

Kortom, wat doe jij in deze beweeglijke markt?
Verkoop de huid niet voor de beer geschoten is...

Joost van der Burg,

De Koning makelaars Houten

Deel deze pagina: